top of page

Zoektocht naar geluk


Veel mensen onder ons zijn continue problemen aan het oplossen! Ze werken zich van het ene probleem naar het andere. Het begint soms al vroeg. Willen we een leuke baan, moeten we naar school, daar moeten we goede cijfers en een diploma halen. Willen we een huis, vakantie, geholpen worden door de dokter, een pakketje terugsturen. Wat het ook is, we zijn continue bezig. Bezig met allerlei zaken en hierbij lossen we continue problemen op. Miscommunicatie met je vrienden, afspraken met je partner, een auto die stuk gaat, de schoorsteen die geveegd moet worden. Wat het ook is het houdt ons bezig. Vaak ontstaan er ook gedachten: als dit is opgelost, dan… ontstaat er rust, voel ik me gelukkig, heb ik mijn doel bereikt… We kunnen lekker bezig zijn met deze probleemoplossende modus! Vaak komen we er uiteindelijk achter dat we niet álles kunnen oplossen. Bovendien lijkt het potje problemen van het universum eindeloos!


Bijzonder is dat het soort problemen waar je je mee bezig houdt ook veranderd naarmate je ouder wordt! In je kindertijd is het krijgen van het nieuwste speelgoed een ‘probleem’ of het wel of niet willen opeten van je worteltjes! Wanneer je ouder wordt is het kiezen van de juiste studierichting belangrijker of het oplossen van een ruzie met je vriendin. Wanneer je nog weer ouder wordt, is het in leven houden van je onderneming wellicht je grootste zorg of de gezondheidsproblemen van je ouders!


Problemen zijn er in zoveel vormen en maten dat het ondoenlijk lijkt al je problemen op te lossen! En eigenlijk is dat ook zo. We krijgen allemaal onze portie ellende in ons leven. De kunst is om je daardoor niet uit het veld te laten slaan.


Niemand wordt uitgezonderd, ‘ongelukkig zijn’ of ‘problemen ervaren’ kan iedereen overkomen! Mijns inziens is dat met reden. We zijn allemaal op aarde met een les, een doel. En we groeien door het aangaan van onze problemen! En wat die problemen zijn, is subjectief.


Zo kan iemand die niet werkt enorm ongelukkig zijn omdat diegene werk zoekt. En degene met werk enorm ongelukkig zijn vanwege het werk.


Wat de ene wenst kan de ander zijn probleem zijn en andersom! Zo kan iemand met kinderen zijn kinderen als een enorme last ervaren, terwijl iemand die kinderloos is daar heel veel pijn en verdriet door ervaart!


Zo kun je je ook in een relatie enorm eenzaam voelen terwijl iemand zonder relatie juist denkt dat een partner gevoelens van eenzaamheid zou kunnen oplossen!


Iedereen ervaart ook zijn eigen ‘soort’ problemen. Zo kunnen de problemen van de ene persoon onbeduidend lijken voor de ander. Een kilo te veel, een rimpel, uitslag, gezondheidsproblemen, verlies van huisdieren, geliefden, faillissementen, verlies van baan, scheidingen, ruzies, zingevingsproblemen etc. Waar de een pijn door ervaart is voor de ander een peulenschil!


Voor degenen die denken dat financiële rijkdom iets oplost! Dat is helaas niet zo. Bepaalde problemen worden er door op gelost. Terwijl andere problemen blijven of zelfs groter worden.


Ik ken meerdere miljonairs die ondanks hun financiële rijkdom niet bijster gelukkig zijn. Je wordt er niet slank van. Of gezond. Ook wanneer je rijk bent ervaar je problemen. Zo leerde ik, in mijn praktijk Henk kennen. Henk was een bijzonder geslaagd zakenman. Met vele miljoenen op de bank hoefde hij nooit meer te werken. Toch was hij erg ongelukkig! Hij voelde zich eenzaam. Hij kon namelijk de juiste partner niet vinden!


Terwijl Sarah, ook multimiljonair, niet zit te wachten op een partner. Sterker nog zij heeft daar geen behoefte aan en zij ervaart totaal geen problemen met haar ongehuwde status! Zij is wel erg ongelukkig omdat zij gezondheidsproblemen ervaart en haar geliefde huisdier heeft moeten begraven.


Problemen horen bij het leven. Het gaat erom dat je geluk ervaart ‘tussen de bedrijven door’. Geluk is een bijproduct van balans tussen falen en slagen. Tussen problemen en oplossingen. Tussen doelen najagen en rusten.


Geluk is niet iets wat je actief moet zoeken. Geluk ontstaat vanuit het leven. Het is er soms plotseling onverwachts. Zomaar ineens door ‘niks’. Een goed gesprek, een zonnestraal of een huilbui kan zomaar ineens geluk veroorzaken!


Geluk kun je niet grijpen of creëren… je kunt geluk het makkelijkst ervaren wanneer je het niet zoekt of nastreeft…


Wanneer je je ontspant en accepteert wat er is, daar vind je tussen de regels door geluk… en op het moment dat je je realiseert: ‘Ik voel me nu echt gelukkig!’ En het actief probeert te ervaren.. ebt het vaak al weg. Al was het alleen maar omdat je brein die aandacht niet vast kan houden en je daardoor een moment van verlies (van geluk) ervaart in plaats van geluk… Of je wordt bang het geluk te verliezen, en de angst daarvoor verdrijft de glans van het moment!


Het leven kent een niet aflatende stroom van ups en downs, daar is niet veel aan te doen, behalve het te accepteren. Tussen de golven van ups en downs door ervaar je soms periodes van relatieve rust en kalmte. Ook dat kan een zeker geluksgevoel met zich meebrengen!


Hoe het ook zij, het is mij bekend dat je door af en toe los te laten en je geest te focussen op je innerlijke stem, je lichaam of je energie, je meer en meer geluk kan ervaren! Juist door je niet continue te richten op het oplossen van problemen stel je je geest meer en meer open voor de kalmte die het leven ook kan bieden. Een stap naar balans kan het vinden van de rust in jezelf zijn! En van daaruit ontstaat dan zomaar het geluksgevoel!


Tip!


Probeer eens tien minuten per dag te gaan zitten of liggen. Focus je vervolgens intens op een fijne herinnering. Een vakantieplek, een mooie omgeving, een omgeving waarin je je veilig en geliefd voelde, een persoon waar je je prettig bij voelt of een huisdier. Het kan ook gewoonweg een herinnering zijn aan liggen in je bed onder je dekbed, wetende dat je nog even mag blijven liggen.


Welke herinnering je ook kiest, probeer je geest hierop te richten. Kun je het voor je zien? Kun je het voelen, ruiken, bedenken? Door met je geest te focussen volgt je lichaam door bepaalde prikkels te produceren. Stofjes in je hersenen worden aangemaakt en je spieren gaan zich ontspannen.


Tip!


Probeer als bovenstaande oefening niet bij je past vanuit je lichaam te werken. Span en ontspan je spieren of een deel van je lichaam. Focus je op het voelen van de aanspanning van je spieren. Probeer helemaal te voelen waar die spanning zich bevind. Ontspan vervolgens en voel in je lichaam wat dat met je doet. Span en ontspan beurtelings het deel van je lichaam totdat je voelt dat je meer fysieke ontspanning ervaart!


Een dergelijke oefening van 10 minuten per dag kan je relativeringsvermogen vergroten, meer kalmte in je leven brengen en geluksgevoelens veroorzaken!

コメント


|

bottom of page