top of page

Verloren Kinderen

Tijdens een krachtige opstelling werd weer duidelijk hoe belangrijk de eigen plek is. Onrust, boosheid, moeite met de relatie, het zijn thema’s die allen met de eigen plek in het gezin te maken kunnen hebben.

Tijdens de opstelling van Marieke was er veel te doen. Zij was succesvol in haar beroep, alleen had ze een relatie die wat problemen kende. Ze was gelukkig met haar partner echter er waren ook veel pijnlijke verschillen die bij tijd en wijlen voor veel moeilijkheden zorgden. Ook gaf ze aan een lastige jeugd gehad te hebben, zonder liefde. Ze wilde voorkomen dat ze haar patronen zou doorgeven aan haar kinderen en wilde graag de blokkade die zij voelde op haar hart losmaken.

We stelden haar gezin van herkomst op. Marieke vond het een enorme spiegel, ze zei: ‘Het is zo wonderlijk! De representanten gedragen zich precies zoals mijn ouders, broer en zus! Hoe weten ze dat!? Ook zij die mijn oudste broer Gerrit representeert! Het is net alsof hij het echt is!’

De representant van Marieke toonde zich in het begin van de opstelling enorm bedrukt, klein en kwetsbaar. Na een aantal bewegingen veranderde ze, werd sterker en meer onderdeel van het gezin. De relatie met haar ouders werd zichtbaar en ook hierin kwam uiteindelijk rust. Toch bleef er nog onrust en kou. Pas toen ook de ongeboren kinderen werden opgesteld in de kinderrij verdween de kou en kwam er rust in de kinderrij. Dit noemde ik de verloren kinderen. Kinderen die er wel waren maar waar nooit over werd gesproken. Hun komst werd niet benoemd. Toch zijn ze er en hebben zij hun eigen plek in de kinderrij.

Alle kinderen droegen lasten voor hun ouders. Een voor een brachten zij de lasten terug naar hun ouders. De kinderen voelden zich vrijer en namen hun eigen leven. Het is enorm wonderlijk dat iedere representant precies kon voelen dat er nog kinderen ontbraken in de kinderrij.

Ook de wetenschap is geïnteresseerd in opstellingenwerk. Er is inmiddels aangetoond dat representanten ‘inwisselbaar zijn’. Ongeacht welke representant je in zet om een bepaalde persoon te representeren. Alle representanten zullen afzonderlijk van elkaar voor diezelfde persoon ongeveer dezelfde ervaringen melden. Hoe dit precies werkt kunnen ze nog niet goed verklaren. Wel dát het werkt!

Opstellingen werken diep door zowel psychologisch als energetisch. In het systemisch werk volg je bepaalde principes en wetten. Wanneer je deze volgt zie je dat de energie weer kan stromen. Wanneer de energie wil stromen en er ontbreekt een persoon stagneert de energie.

Het is alsof er een leiding loopt die water transporteert. Wanneer er een stuk uit de leiding ontbreekt klettert het water op de vloer in plaats van dat het daarheen gaat waar het nodig is.

Zo is het in een familie, in een bedrijf, een land en ook op de wereld. Alles heeft een bepaalde ordening. Dat is wat ik ‘de orde der dingen’ noem. Wanneer je deze orde kent, kun je energiestromen herstellen, blokkades verwijderen en ervoor zorgen dat iedereen zijn plaats inneemt in het veld van energie.

Het bepalen van de juiste plek is hierbij een belangrijke stap om de energie weer te laten stromen. Wanneer je niet op jouw plek staat heb je moeilijker toegang tot bepaalde levensenergie door deze plek inte nemen gaat het beter met je en lossen bepaalde problemen zich op.

Comments


|

bottom of page