top of page

HSP zijn: 5 tips om te voorkomen dat je er moe van wordt!

Pieter vroeg aan mij: waarom ben ik steeds zo moe? Een dag werken kan mij enorm uitputten. Wat kan ik doen om dit op te lossen

Pieter is hoogsensitief en heeft een drukke baan als dierenarts. Hij werkt veel en merkt dat zijn werk hem uitput. Hij vraagt zich af hoe kan ik hier nu het beste mee om gaan.

Belangrijk om te weten is dat je als hoogsensitieveling je energie op zeker 2 manieren kwijt kan raken!

  1. Je verliest energie aan anderen, ofwel je raakt je energie kwijt.

  2. Je neemt te veel energie op van anderen

Ad 1.

Energie verliezen aan andere mensen is alsof je lek bent. Alsof je zodra iemand zich bij je aansluit je, je leeggezogen voelt. Ik vergelijk het altijd met olifantenslurfjes die uit je buik groeien en tanken.

Wat zijn dat nou olifantenslurfjes die uit je buik groeien? Nou in je buik bevind zich een energiecentrum, daarin zit je levensenergie. Vanuit deze energiecentra kun je je verbinden met een ander. Het is alsof er een slurfje uit groeit dat continue aftast en op zoek is naar een aansluiting met een ander. Wanneer het slurfje van de ander eenmaal jouw slurfje heeft gevonden klinken ze in elkaar en kan de ander van jou tanken!

Dat contact met die slurfjes kan ook fijn zijn, gelijkwaardig. Niemand wordt er dan minder van. Maar in veel gevallen is het alsof de ander jouw noodzakelijke levensenergie afpakt. Alsof de ander jouw benzine uit je tank haalt via zijn slurfje.

Als dat gebeurt is het belangrijk om te beseffen dat niet ieders slurfje zich hoeft vast te klinken aan de jouwe. Je kunt ervoor waken en bijvoorbeeld je hand op je buik leggen (iets boven je navel).

Je kunt ook iets afgedraaid gaan staan of zitten, dus zijwaarts keren. Je zult merken dat iedereen het liefst recht voor je staat. De meeste slurfjes kunnen geen hoekje om (ze zijn niet lang genoeg) dus mensen zullen altijd instinctief proberen voor je komen te staan. Op verjaardagen kun je zo mensen om je heen laten dansen zonder dat ze zich dat bewust zijn… het is gewoon een natuurlijk fenomeen, dat “slurfje zoeken”.

Nou hebben we natuurlijk niet echt olifantenslurfjes uit onze buik groeien. Echter je begrijpt het beeld. Belangrijk is dus bij mensen die je leegzuigen, je hand op je energiecentrum te leggen. Je kunt ook je energiecentrum tijdelijk dichtdraaien. Denk daarbij aan een cola fles. De richting die je opdraait als je de fles dicht draait is dezelfde draairichting als waarmee je jouw energiecentrum dichtdraait!

Wanneer je het bovenstaande lastig vind zou je ook nog een spiegel kunnen visualiseren tussen jou en de ander. De slurfjes ketsen daarop af en ze kunnen niet bij je tanken!

Ad 2

Wanneer je te veel energie overneemt van andere mensen ben je zogezegd een spons. In een van mijn vorige blogs schreef ik hier al over. Wanneer je een spons bent neem je dus energie over van een ander en raak je overprikkelt of overvol van de indrukken, energieën of emoties die je hebt opgepikt van andere mensen. Je aura is als het ware als een op spanning staande ballon. Belangrijk is dus je spons niet te vol te laten lopen en deze regelmatig te ontlasten.

Je kunt de indrukken mentaal weg sturen: ‘alles wat niet van mij is gaat terug naar waar het vandaan komt’

Je kunt de indrukken fysiek van je af lopen door te wandelen in de natuur, een paar keer snel de trap op en af te lopen, of lekker te gaan douchen.

Je kunt ook water drinken, jezelf verder te aarden door je lichaam aan te raken. Te stampvoeten etc.

Kortom leer op welke manier je je energie kwijt raakt, en kies dan de oplossing die bij je past!

Commenti


|

bottom of page