top of page

HSP? De kunst is je niet zo aan te passen!

Laat de dingen zijn zoals je bent;

In het geval van Pieter gaat dit meer dan op! Hij zei me laatst tijdens zijn sessie: mijn werk kost me zo veel energie. De mensen willen dat ik precies weet wat er is en hoe ik het moet oplossen. Ze willen een pil of een spuitje. Maar soms is het voor mij ook zoeken.

Hij vroeg zich af of hij wel geschikt was voor zijn werk. Het voelde voor hem als of hij zichzelf moest forceren om de ‘alwetende’ arts te zijn! Het kostte hem bakken met energie! De enige manier voor Pieter om minder energie kwijt te raken aan zijn patiënten is meer zichzelf leren zijn!

Is dat nou alles? Moet ik me minder aanpassen? Ja!

Dat is natuurlijk niet alles maar daar begint het wel mee.

Wanneer je je minder aanpast aan wat jij denkt dat de wereld om je heen van je verlangt, blijf je dichter bij jezelf!

Daardoor kun je betere keuzes maken. Dichter bij jezelf blijven. Je zelf beter verzorgen. de juiste hoeveelheid rust en vrije tijd nemen. Kortom je komt meer in contact met je eigen behoeften en doordat je beter in staat bent te voelen wat JIJ nodig hebt wordt je energie sterker! En des te gelukkiger en sterker je wordt des te sterker en energieker je je voelt!

Begin je het plaatje te zien?! Door deze ene stap te nemen komt er een sneeuwbaleffect. Start vandaag nog met je af te vragen:

Wat wil ik?

Dus niet “wat wil hij” of “wat wil zij” of “ja maar ik kan het niet maken om…” nee vraag jezelf af wat je wilt!

Dit kun je nu al doen door deze werkwijze inje leven te integreren. Neem jezelf voor om bij iedere vraag die je wordt gesteld te zeggen:

Ik kom er straks op terug!

Zodat je tijd krijgt om te voelen! Om jezelf te leren kennen in iedere situatie.

En als je die tijd dan hebt genomen. Probeer jezelf dan te zien, te visualiseren dat je datgene doet wat je wordt gevraagd!

Wat gebeurt er dan met je? Wat zegt je lichaam, wat doet je gevoel?!

Je gevoel en je lichaam liegen nooit!

Qoute gevoelens

Hoogsensitieve mensen hebben de neiging haarfijn aan te voelen wat hun omgeving nodig heeft. Een hoogsensitief kind zal aanvoelen wat de omgeving nodig heeft, of juist invullen wat er van hem wordt gevraagd. Zoals Pieter voelt dat zijn patiënten zekerheid van hem wensen en een daadkrachtige instelling!

Hij kan echter met tegenzin een arts zijn die doet alsof hij de wijsheid in pacht heeft, of een arts die probeert wijs te handelen. Dat laatste wordt vast meer gewaardeerd. Want wijs handelen betekent uitkomen voor iets ook als je het niet weet, en onderzoeken vanuit wat je wel weet… Wanneer je vaak genoeg zoekt kun je steeds sneller iets vinden en wordt je niet alleen gewaardeerd om je inspanningen maar ook om je wijze manier van zoeken!

Net als Pieter zijn veel hoogsensitieve mensen steeds op zoek naar een soort modus waarin ze ‘normaal’ kunnen zijn. Ze voelen zo haarfijn hun omgeving aan en hebben zo veel behoefte aan harmonie, dat zij zichzelf al snel aanpassen of in bochten wringen om anderen tevreden te stellen. Daarnaast kunnen zij goed op zichzelf vitten om zichzelf maar in dat ‘verwachte keurslijf’ te passen!

Innerlijke programmeringen doen hun best je in het gareel te houden door hun commentaar: “Anderen werken ook meer. Waarom kan ik het dan niet aan? Ben ik zo stom? Ik ben een zeur!

Waarom doet mijn lichaam altijd van die rare dingen!

Ik ben zo gevoelig van een paracetamol kan ik al klachten krijgen… pffft was ik maar normaal!!”

Toen ik jonger was wilde ik ook graag normaal zijn. Ik paste me daarom aan -aan mijn omgeving. Helaas voelde dat niet prettig, plus het was ook nog eens lastiger om contact te maken met anderen!

Hoogsensitief zie ik daarom als een normale modus van normale gevoelige mensen! Dat je veel kunt voelen, ervaren, zien, weten, ruiken, ervaren is toch eigenlijk fantastisch! Ik zou het niet willen missen. Je krijgt zoveel extra informatie!

Wanneer je goed voor jezelf zorgt en dus ook zorgt voor tijdige rust om te kunnen opladen kun je je indrukken vast ook prima aan! Denk maar aan het bovenstaande sneeuwbaleffect!

Waarom zou je niet jezelf mogen zijn. Door je gewoonweg te focussen op je positieve kanten: je bent vast invoelend, meelevend, sociaal, liefdevol, creatief, intuïtief en je kunt mensen aanvoelen als geen ander. Dat is juist wat we nodig hebben op deze wereld! Dus kom uit je bubbel en wees lekker jezelf! Ik weet zeker dat je omgeving jou daar erg dankbaar voor zal zijn!

Wanneer Pieter zichzelf en zijn kwaliteiten meer zou waarderen zullen anderen dat ook meer doen. Door zich niet meer aan te passen aan de wensen en verwachtingen van anderen zal hij gewaardeerd worden om wie hij is!

2 weergaven

Comments


|

bottom of page