top of page
Foto van schrijverTessa van Rossen

Eenzaamheid een onzichtbare pijn


Eenzaamheid is een diep gevoel dat ons allemaal kan treffen, ongeacht onze omstandigheden. Je kunt je omringd voelen door vrienden, een liefdevolle partner hebben en toch een knagende leegte van binnen ervaren. Je voelt je ergens anders, niet helemaal verbonden, alsof je niet écht wordt begrepen. Aan de andere kant kun je ook eenzaamheid ervaren als je geen vrienden hebt, geen partner kunt vinden waarmee je een diepere klik hebt of moeite hebt om gelijkgestemden te ontmoeten. Eenzaamheid raakt ons allemaal, op verschillende manieren.


De pijn van eenzaamheid

Eenzaamheid is meer dan alleen een emotie; het is een bijzondere soort pijn die diep van binnen knaagt. Het voelt als een leegte die maar niet gevuld kan worden. Het is alsof je probeert te verbinden, maar de aansluiting steeds mist. Je energie reikt uit, maar er is niemand waarmee je in verbinding kan gaan. Dit schept een interne leegte die je niet alleen emotioneel, maar ook fysiek kan voelen. Eenzaamheid gaat tegen onze natuur in; we zijn sociale wezens die instinctief weten dat we anderen nodig hebben om te overleven. Vroeger waren we afhankelijk van onze stam of gemeenschap voor voedsel, veiligheid en steun. Tegenwoordig kopen we ons eten in de supermarkt en lijken we minder afhankelijk, maar ons oerinstinct schreeuwt nog steeds dat we in gevaar zijn als we nergens bij horen.


Wanneer je je eenzaam voelt, activeert dit ons overlevingssysteem. Het is alsof je lichaam je waarschuwt voor een onzichtbaar gevaar. Maar wat doe je met dat gevoel? Je probeert het op te lossen: je schrijft je in voor een sportschool, installeert datingapps of meldt je aan voor sociale activiteiten. Toch voelt het vaak alsof die inspanningen niet de leegte vullen. En terwijl je uitreikt naar anderen, merk je dat behoeftigheid soms mensen afschrikt. Je wilt niemand wegjagen, dus zet je een masker op. Je lacht, doet mee, maar diep van binnen probeert je overlevingssysteem je steeds weer te waarschuwen: "Dit is onverdraaglijk."


Eenzaamheid in onze tijd

Eenzaamheid is als een epidemie die zich over de wereld verspreidt. We leven in een tijd waarin alles gericht lijkt te zijn op verbinding. Sociale media geven ons de illusie dat we dichter bij elkaar staan dan ooit, maar in werkelijkheid voelen velen zich eenzamer dan ooit. Onze gemeenschappen zijn niet meer wat ze ooit waren. Vroeger zorgden buren voor elkaar; als iemand ziek was, bracht je een pan soep. Tegenwoordig is het al een prestatie als je de namen van je buren kent.

Ik las ooit een prachtig verhaal over een rijke man die zijn zoontje wilde laten zien hoe arme mensen leefden. Hij nam hem mee naar een eenvoudig dorp waar mensen nog leefden van hun boerderij, zonder televisie, mobiele telefoons of geld om dure spullen te kopen. Na afloop vroeg de vader: "En, hoe vond je het? Weet je nu wat armoede is?" Het jongetje antwoordde: "Deze mensen hebben geen geld, maar ze lenen elkaar alles. Ze delen wat ze hebben en brengen tijd met elkaar door. Ze hebben niet veel, maar ze hebben elkaar. Dank je wel dat je me hebt laten zien hoe arm wij zijn." Dit verhaal raakt de kern van wat we vandaag missen: echte verbinding, niet gebaseerd op status of spullen, maar op wederzijds begrip en zorg.


Hoe gaan we om met eenzaamheid?

Eenzaamheid oplossen is geen eenvoudige taak. Het vraagt moed om je kwetsbaar op te stellen, je gevoelens te erkennen en de moed niet op te geven. Het vraagt ook om eerlijkheid: niet elke relatie zal aansluiten bij wie jij bent of wat je nodig hebt. Het is oké om vriendschappen of connecties los te laten die niet meer passen. Maar het vraagt ook om actie. We kunnen niet blijven wachten op verbinding; soms moeten we het zelf creëren. Dat begint bij kleine, eenvoudige daden: een vriendelijk woord, een bezoek aan een buur, of het toelaten van mensen in je leven, ook al voelt dat spannend.

Wanneer je vriendschappen wilt verdiepen is dat bijna eenvoudig. Het begint met kwetsbaarheid. Laat iets van jezelf zien. 'iets echts', iets kwetsbaars en je zult merken dat een vriendschap - indien die de potentie heeft, zicht verdiept


Eenzaamheid is niet iets om je voor te schamen. Het is een ervaring die velen van ons delen, een stille pijn die vaak ongezien blijft. Maar juist in het delen van die kwetsbaarheid kunnen we elkaar vinden. En misschien, heel misschien, kunnen we samen die leegte vullen – niet met perfectie of grote gebaren, maar met eenvoudige, menselijke verbinding.


Maak december de maand van de verbinding

Laten we samen iets moois creëren: December als de maand van de verbinding. Een maand waarin we bewust kiezen voor verbinding en vriendelijkheid. Het idee is simpel: doe minimaal één goede daad gericht op verbinding.

  • Laat iemand voor in de rij bij de winkel.

  • Help iemand oversteken of til een zware tas.

  • Betaal een maaltijd voor iemand die het nodig heeft.

  • Of, als je durft, ga een stap verder: maak contact met iemand die je niet (goed) kent. Nodig hen uit voor een kop koffie of thee. Stel vragen, vertel iets over jezelf en luister. Als je niet weet hoe je een gesprek moet beginnen, zoek online vragen op die je kunt stellen. Probeer die persoon écht te leren kennen en stel jezelf eens kwetsbaar op!


Voel hoe het is om iemand anders in je wereld toe te laten. Misschien voelt het spannend of onwennig, maar het kan je ook inspireren. En wie weet, misschien plant je een zaadje voor een nieuwe vriendschap of een moment van waardevolle verbinding.

Eenzaamheid hoeft geen permanent gevoel te zijn. Het begint met kleine stappen. Samen kunnen we een verschil maken – voor onszelf én voor anderen. Laten we December gebruiken om dichter bij elkaar te komen. Want uiteindelijk is dat wat het leven waardevol maakt: oprechte verbinding.

Comments


|

bottom of page