top of page
Foto van schrijverTessa van Rossen

De hoogsensitieve mantelzorger

Hoogsensitief; Wat betekent dat voor jou? Hoogsensitiviteit is een veel gehoord begrip en betekent voor iedereen iets anders. Vaak merk je in de praktijk wat het voor jou betekent! Voor sommige mensen betekent dat:


  • ‘Wakker zijn bij volle maan!’

  • Overprikkelt raken in menigten

  • Gevoeliger zijn voor emoties van anderen en sferen in huis en andere omgevingen

  • Gevoelens en gedachten overnemen van anderen

  • Niet meer weten wat je eigen behoeften zijn in contact met anderen

  • Zo erg harmonie nastreven dat je over je eigen grenzen gaat

  • Te veel geven en te weinig ontvangen

  • Problemen met eigenwaarde

  • Gevoelig zijn voor geluid

  • Sneller angst en paniek aanvallen


Maar ook;


  • Empathisch en liefdevol zijn

  • Goed kunnen voelen welke voeding gezond is omdat je lichaam en geest (allergisch) reageren

  • Zorgzaam en warm zijn

  • Ondersteunend zijn voor mens en natuur

  • Door de werkelijkheid heen zien wat er echt toe doet

  • Rechtvaardigheid en eerlijkheid nastreven


Deze lijstjes zijn zo maar een greep uit de hoogsensitieve werkelijkheid. Dat betekent niet dat alle hooggevoelige mensen zich terugtrekken in veilige prikkelarme omgevingen. Sommige zijn juist op zoek naar prikkels en hebben de uitdaging te laveren tussen prikkels opzoeken en ontladen. Dit lukt vaak pas nadat ze een keer burn out zijn geraakt. Ze zijn dan zodanig over hun grenzen gegaan dat ze er wel naar moeten leren luisteren! Na een burn out is er geen keuze meer, maar is de belastbaarheid tijdelijk de baas. Op deze manier leert de burn out hen, de eigen belastbaarheid beter leren kennen. Ook leert het leven op die manier dat ook leuke, zinvolle dingen veel energie kunnen vergen.


Opladen, ‘alleen tijd’ en het zoeken naar energetische voeding is dan noodzakelijk. Wat die energetische voeding is verschilt van persoon tot persoon. De een laadt op van in de zon liggen, de ander leest een boek en weer een ander wandelt of gaat sporten. Vaak zijn de natuur opzoeken, alleen tijd doorbrengen en leren ontspannen drie belangrijke pijlers bij het zoeken van een nieuwe balans!


Marieke is zo’n hooggevoelige vrouw die zoekt naar een balans tussen voor zichzelf zorgen en mantelzorger zijn voor haar zieke buurman. Ze doet er alles aan om hem te ondersteunen, kookt, maakt schoon, brengt hem naar zijn ziekenhuisafspraken etc. Onbaatzuchtig en liefdevol kwijt zij zich aan haar taak. Alleen is die belasting van de zorg en alle taken die zij daarbij op zich neemt te veel voor haar. Ze voelt en ziet zijn behoeften en vergeet te voelen waar haar eigen grenzen liggen.


Ze gaat over haar eigen grenzen in haar pogingen er voor hem te zijn. Doordat zij vermoeider raakt wordt haar aura poreuzer en neemt ze ook nog eens zijn emoties en zijn symptomen over. Ze is op een gegeven moment zo moe dat zij letterlijk overdag in slaap valt.


Ze vraagt aan mij waardoor dat komt. Is het haar eigen vermoeidheid of neemt zij inderdaad symptomen over.


Ik geef aan dat het een combinatie is. Over haar eigen grenzen gaan zorgt ervoor dat haar toch al sterke gevoeligheid nog meer opent en zij inderdaad als een spons ook zijn vermoeidheid overneemt. Dat stapelt bovenop haar eigen vermoeidheid. En dan voelt ze zich letterlijk uitgeput.


Betekent dit dat zij haar buurman niet meer moet helpen? Nee zeker niet. Het gaat hier om het zoeken naar een gezonde balans voor Marieke zelf.


Zij kan vanuit deze situatie leren waar haar belastbaarheid eindigt. Ze zou kunnen monitoren hoeveel tijd zij met haar buurman kan doorbrengen zonder uitgeput te raken. Bepaalde praktische taken zou zij kunnen proberen los te laten, zodat ze op emotioneel gebied kan blijven ondersteunen.


En daarnaast is -haar eigen grenzen leren voelen zodat zij op tijd kan stoppen- een hele belangrijke les voor haar. Ook al wil je zorgen voor een ander en heeft die persoon dat echt nodig, niemand heeft er iets aan wanneer jij in het proces eraan onderdoor gaat!


Kortom, praktisch zoeken naar oplossingen die ervoor zorgen dat niet alle zorg bij haar zelf ligt en beter contact met zichzelf om zo grenzen aan te kunnen voelen en deze ook in acht te nemen.


We zijn altijd aan het leren en roeien met de riemen die onze ziel voor ons heeft aangelegd. Hierdoor leren we specifieke levenslessen. Zo leert iedereen unieke lessen en groeit ons vermogen tot liefhebben.

Comments


|

bottom of page