top of page

Wat is succes!?

Voor school heeft mijn zoon de opdracht gekregen ‘succesvolle’ mensen te intervieuwen.

Hij moet daarbij beschrijven waarom hij specifiek deze mensen succesvol vind en wat hen (ook volgens henzelf) succesvol heeft gemaakt.

Toen ik vroeg wie mijn zoon succesvol vind noemde hij de twee rijkste mannen ter wereld als ‘meest succesvol’.

Toen ik vroeg waarom hij deze mannen had uitgekozen zei hij: ‘ze zijn rijk en hebben succesvolle bedrijven’.

Deze denkwijze herken ik bij meer mensen. Rijk of succesvol als ondernemer staat synoniem voor: succesvol.

Vandaag sprak ik in mijn praktijk een succesvol ondernemer. Hij is geen miljonair en toch is hij erg succesvol in mijn ogen. Hij verdiend goed. Werkt voor zichzelf. Kan kiezen voor wie hij wel en niet wil werken en hij is zich daarnaast bewust van zaken die hij belangrijk vind in zijn leven. Zoals zijn partner, vrienden, familie, kinderen en andere naasten!

Hij is zich bovendien bewust van de eindigheid van het leven. Niet door angstig bezig te zijn met de dood maar door momenten in het nu te vinden om van te genieten!

Zo spaart hij wat geld en neemt hij minimaal 2 maanden per jaar vrij. Om bij te tanken, om te genieten en om zo meer tijd door te brengen met geliefden.

Het mooie is dat ik, zoals bovengenoemde ondernemer, veel meer mensen ontmoet die erg succesvol zijn maar niet altijd volgens de gangbare norm: ‘rijk of ondernemend’.

Ik vind ‘moeder Theresa’ bijvoorbeeld succesvol. Zij hielp vele vele mensen. Ze had zelf geen bezittingen maar slaagde in haar doelen ‘mensen steun en liefde geven, zorgen voor hen die het meeste hulp nodig hebben’.

Zij was hierin succesvol en zelfs beroemd!

Zo zie ik Elisabeth Kubbler Ross ook als een succesvolle vrouw. Zij stierf met weinig bezittingen maar haar denkwijze ten aanzien van leven en sterven heeft een grote verandering te weeg gebracht binnen de gezondheidszorg en visie op sterven!

Zo ken ik ook bijvoorbeeld mensen die zorgen voor hun gehandicapte kind. Ik denk nu aan één specifieke moeder die ik als uitermate succesvol ervaar! Haar gehandicapte dochter had -volgens doktoren- na haar geboorte maar kort moeten kunnen leven, gezien haar aandoeningen. Echter dankzij deze moeder, haar geloof en doortastendheid leeft haar dochter nog steeds! Haar dochter is gelukkig en tot dingen in staat waarvan doktoren haden gezegd dat het onmogelijk was! Ook dat is succesvol zijn! Deze moeder bezit weinig en is niet beroemd of bekend. Ook heeft zij haar ‘succesvolle’ baan opgezegd om voor haar dochter te zorgen. Niemand die dit ziet of weet. Zij heeft geen bekendheid en toch is zij bijzonder succesvol in de zorg voor haar dochter!

Zo ken ik vele, vele verhalen van mensen die in mijn ogen succesvol zijn omdat ze vanuit hun hart leven of de wereld het beste van zichzelf bieden. En dat is niet alltijd rijk, beroemd of ondernemend zijn!

Juist ook mensen ogenschijnlijk zonder status kunnen bijzondere zaken verrichten. Hun gezelschap, liefde, uitstraling of steun kunnen een wereld van verschil betekenen voor hun omgeving!

Dus de vraag die school stelde: ‘Beschrijf waarom je deze persoon hebt uitgekozen. Wat is succesvol zijn voor jou?’ Is een fantastische vraag. Het nodigt uit tot nadenken over je vastomlijnde denkbeelden. In dit geval over wat succes is…

Zo kan ik al jaren oprecht tegen mijn werkeloze vriendin zeggen dat ik haar respecteer en dat zij mij inspireert. Ik vind haar succesvol. Zij heeft een hele lange weg afgelegd van een situatie waarin zij zichzelf compleet verwaarloosde, naar een situatie waarin ze voor zichzelf zorgt en opkomt voor zichzelf. Dat is een enorm zwaar en lastig proces die zij heeft doorgemaakt. En zij is hierin uitermate succesvol!

Mijn definitie van succes is: Wanneer mensen de wereld de beste versie van zichzelf bieden! Wat is die van jou?

Comments


|

bottom of page