top of page

Relatieverslaving en vermijdingsverslaving

Relatieverslaving en vermijdingsverslaving twee keerzijdes van de medaille van codependent gedrag.

Codependency

Codependency lijkt op een verslaving. Echter in plaats van aan heroïne of aan alcohol is de codependent verslaafd aan goedkeuring en aandacht van andere mensen of vaak specifiek van een persoon in het bijzonder. Ze zogenaamde ‘drugsdealer’ bij heroïne is in codependency vaak de partner of een belangrijke ander.

Mensen met codependency maken hun eigenwaarde vaak afhankelijk van een ander waardoor ze over hun grenzen gaan of deze in het geheel niet meer voelen. Goedkeuring, bevestiging en liefde is als een drugs wat alleen verstrekt wordt door anderen waarbij er steeds meer behoefte is aan meer, terwijl er vaak door at de partner of liefdesverstrekker vaak juist minder gaat geven.

Naarmate er minder liefde en bevestiging wordt gegeven zie je dat er in de codependent de neiging ontstaat om nog meer te gaan doen om deze goedkeuring en liefde wel te kunnen krijgen. De codependent kan opbranden, ziek worden of volledig over grenzen gaan.

Codependency is een overlevingsmechanisme welke een kind leert toepassen wanneer het onvoldoende bevestiging, liefde of eigenwaarde krijgt uit de interactie met zijn omgeving.

Codependency kan ontstaan zonder dat er sprake is van een ‘slechte jeugd’. Het kan zijn dat het kind gepest werd op school of dat er door omstandigheden zoals het verlies van een ouder en onvoldoende steun of liefde kon worden gegeven. Een of beide ouders kunnen emotioneel of fysiek niet beschikbaar zijn geweest, er kan misbruik hebben plaatsgevonden, of emotioneel en fysieke mishandeling hebben plaatsgevonden.

Om te kunnen overleven leert het kind dat het voor het krijgen van een goed gevoel afhankelijk is van anderen. Liefde, goedkeuring en bevestiging worden zo externe ‘fixes’. Het kind leert dat liefde niet onvoorwaardelijk is maar dat je er hard voor moet werken! Het wordt een soort liefdesprogrammering welke wordt toegepast binnen vrijwel iedere vorm van relaties: zoals vriendschappen partner- en familierelaties.

Codependency heeft de neiging om steeds erger te worden omdat het gedrag steeds destructiever wordt. Men kan burn-out raken van het voortdurend pleasen van anderen, overspannen raken of zelfs ernstig ziek worden!

Vermijdingsverslaafd

De keerzijde van de afhankelijke relatieverslaafde kant van codependency is de vermijdingsverslaafde. Dat is de persoon die in de relatie steeds uit verbinding gaat en de neiging heeft om zichzelf emotioneel steeds verder terug te trekken.

Dit tot gekmakende gevoelens van de codependent. Die vervolgens steeds neurotischer zal proberen de aandacht en verbinding terug te winnen.

De vermijdingsverslaafde heeft de neiging benauwd te raken, de andere kant op te willen rennen of boos en agressief te reageren.

Als een kat in het nauw is er ineens enorme behoefte aan afstand. Want vaak uiteindelijk gevoldg wordt door een periode van rouw en hernieuwd zoeken van toenadering.

Patroon van aantrekken en afstoten, ‘de dans’

Dit patroon van aantrekken en afstoten kan enorme destructieve vormen aannemen waarbij de afhankelijke codependent steeds heftigere manieren zoekt om de verbinding te herstellen en waarbij de onafhankelijke vermijdingsverslaafde steeds meer afstand neemt of steeds onhaalbaardere eisen stelt en de ander kleineert en afstoot totdat aan die eisen wordt voldaan.

Doorbreken van dit patroon

Het doorbreken van dit patroon vergt veel inzicht en hard werken. Het is en patroon wat je levenslang bij je draagt maar wat de moeite waard is om te doorbreken. Vaak is gespecialiseerde hulp gewenst. Juist door de inzicht gevende spiegel kan codependent en vermijdingsverslaafd gedrag worden doorbroken!

Commentaires


|

bottom of page