top of page

Rekenen is eng

Ik vind het soms een beetje eng om te rekenen. Stel dat een mens gemiddeld 80 jaar oud wordt; dat is 29200 dagen en 700800 uren. Als ik naar die cijfers kijk wordt ik een beetje bang. Het lijkt zo weinig!

Het zijn getallen die ik kan bevatten. Wanneer ik denk dat ik maar 80 keer in mijn leven kerst zal mogen vieren (als me dat gegund is) dan ben ik al over de helft!! Dat is toch eng!

Het maakt me bewust van de tijd die snel voorbij raast.

Ik heb in mijn leven altijd veel en hard gewerkt. Soms een beetje uit balans.

Toen mijn moeder stierf besefte ik dat ik de verloren tijd met haar nooit meer kon inhalen. Toen Danielle -mijn vriendin en assistente- stierf was ik dankbaar dat zij ook tijd had besteed aan leuke dingen!

Tijdens de ziekte van mijn moeder wisten wij dat ze nooit meer een nieuwe zomer zou meemaken. Nu nog steeds, ook al is het jaren later, denk ik regelmatig: ‘Wie zegt dat ik nog zomer te goed heb?! Mijn moeder had geen ‘volgende zomer’’

Ook mijn verjaardag maakt mij bewust van de tijd die verstrijkt! Veel mensen worden niet zo oud: 4; 15; 16; 39; 42; 48; 58; 52; 68. Wat zijn dat voor getallen? Dat zijn leeftijden van geliefden en familieleden die mij zijn ontvallen!

Wie weet hoeveel tijd we nog hebben?

Spendeer jij je tijd door 60 of 80 uur per week te werken, excessief te sporten, kijk je urenlang op je telefoon of naar de televisie? Waardoor er geen tijd meer overblijft voor je geliefden of gezin?

Koop dan eens een pot met knikkers. Stop in de pot het aantal knikkers voor het aantal jaren dat je hoopt nog te mogen leven. (Bijvoorbeeld 80 min je leeftijd aan knikkers). Aan het einde van ieder jaar haal je een knikker uit de pot en gooit hem weg.

Wanneer je letterlijk ziet hoe je leven verstrijkt zul je wellicht anders of bewuster omgaan met je tijd. Wellicht kies je er dan net als ik voor om de tijd die je hebt -indien mogelijk- meer te vullen met liefde.

Comments


|

bottom of page