top of page

Persoonlijkheidsdelen

Ons ‘ik’ bestaat uit verschillende delen. Al deze delen samen vormen onze persoonlijkheid. Ons ego houdt het boeltje bij elkaar en ons (hogere) bewustzijn vormt een observerend deel.

Dit is een concept om naar de mens te kijken. Waarom? Het maakt het makkelijker. Wanneer je inziet dat je niet alleen maar een deel bent en je je identificatie met een specifiek deel loslaat, zie je hoe mooi je geest eigenlijk in elkaar zit. Voor iedere situatie is er een deel voor handen die hierin kan handelen!

Stel je hebt door je levenservaringen geleerd dat kritisch zijn en ook kritisch op jezelf zijn, behulpzaam is voor je overleving. Dan kan het zijn dat je een enorme interne criticus hebt die als een hardvochtige stem in jouw hoofd je continue zegt wat je goed en fout doet. Hier kun je je knap ongelukkig door voelen!

Of wanneer je hebt geleerd dat andere mensen en hun mening over jou en wat je doet erg belangrijk zijn. Dan kun je een echte pleaser worden, jezelf wegcijferen en over je grenzen gaan. Ook hier kun je je knap ongelukkig door voelen!

Zo zijn er nog andere persoonlijkheidsdelen die je kunt ontwikkelen: een lui deel, een egoïstisch deel, een moeder deel, een vader deel, een kindsdeel, een werk deel, een netflix deel, een misbruikt deel, etc.

Wanneer je denkt ‘ik ben kritisch’, identificeer je jezelf met je interne criticus. Het zou zinvoller zijn om dit deel te observeren en te zien: ‘ik heb een kritisch deel’.. Op die manier worden veel zaken duidelijk: ik heb een bang deel. Ik heb een blij deel. Ik heb een deel dat bij mijn partner wil blijven en een deel wat bij hem weg wil gaan. Ik heb een deel dat graag wil reizen en een deel dat snel heimwee heeft. Ik heb een deel dat geld wil oppotten en een deel dat geld uit wil geven…

Al die delen hebben allemaal een plekje nodig in jezelf! Bovengenoemde delen zijn opzettelijk tegengesteld opgesomd. Omdat je dan ziet en voelt dat er soms een innerlijke strijd kan zijn. Door je opvoeding en levenservaring kan een bepaald deel groot geworden zijn, terwijl de andere delen klein zijn gebleven. Bepaalde karaktereigenschappen worden zo verklaard! Een persoonlijkheid met bepaalde grote persoonlijkheidsdelen zoals de pleaser, perfectionist en de interne criticus, heeft meer kans om bijvoorbeeld burn out te geraken dan iemand die andere persoonlijkheidsdelen meer heeft ontwikkelt!

De kunst is om in de rol van waarnemer en leider te gaan staan, jouw hele team van persoonlijkheidsdelen aan te kijken en niet te handelen naar de ‘adviezen van’ afzonderlijke delen. Als waarnemer zoek je innerlijk naar een balans. Wanneer de balans verstoord is door pijnlijke levenservaringen of een uit balans gegroeid ‘team van persoonlijkheden’ is het de kunst om alle leden van het team te stimuleren en de balans te herstellen door de pijn te verwerken, de te grote delen te laten krimpen en de te kleine delen te laten groeien…

Comments


|

bottom of page