top of page

Negativiteit is vrijwel altijd een vervormde kwaliteit!

Geertje vertelde mij hoe zij verzeild raakte in codepente relaties. Hoe zij altijd mensen in haar omgeving -en zeker haar partners- wilde redden en verzorgen. Het was alsof iets haar dreef en overnam. Zij noemde het haar ‘dynamiek’. Het zichzelf wegcijferen ten behoeve van de ander. Het redden, helpen en zorgen voor de ander was een rode draad in haar leven. Tegelijkertijd trok dat juist mijn belangstelling. Want hoewel we deze rode draad kunnen labelen als een kenmerk van codependency of relatieverslaving zag ik ook hoe zeer deze eigenschap om er voor anderen te willen zijn een enorme kwaliteit in zich droeg. Het was alsof de valkuil eigenlijk ‘een vermomde kwaliteit’ was.

Een kwaliteit die koste wat het kost door het asfalt heen probeerde te groeien én verkeerd werd begrepen.

Geertje leek grenzeloos, leek te veel verantwoordelijkheid te nemen en anderen te redden ten koste van zichzelf. Hieronder zag ik bewustzijn, empathie, inlevingsvermogen en de natuurlijke gave om mensen en hun kwetsbaarheden aan te voelen en hen te spiegelen, te helpen en te adviseren!

En juist van dat laatste werd ze zo blij. Ze kon het bijna niet laten!

Haar kwaliteit was door haar levenservaring, verbogen, beïnvloed en vervormd geraakt. Door haar opvoeding, de onveiligheid in haar jeugd en afwijzingen in het verleden was haar kwaliteit ook een afweermiddel geworden. Een manier om veiligheid en controle te krijgen. Om liefde te winnen en bestaansrecht te krijgen!

Ik zag hierin hoe al haar mechanismen samenwerkten om haar te beschermen tegen pijn, afwijzing en haar eigen grenzeloosheid. Terwijl tegelijkertijd de originele kwaliteit door haar heen straalde. Ik zie hierin haar enorme kracht!

De samenwerking met Geertje lag in het verwerken van de pijn die haar kwaliteit vervormde. We deden dit door middel van hypnose, EMDR en inzicht gevende gesprekken. Ook werkten we aan haar eigenwaarde waardoor zij steeds meer begon te geloven in zichzelf. Op deze manier maakten wij langzaamaan haar originele kwaliteiten vrij en kon zij gaan leven naar en vanuit haar eigen kracht!

Unieke kwaliteiten maar ook de beperkende levenservaringen zijn onderdeel van het zielsplan. De kracht die wordt ontwikkelt om door het beton heen te groeien scherpt en slijpt de kwaliteit en daagt het uit om tot wasdom te komen!

Comentários


|

bottom of page