top of page

Mis jij iets?

Er kwam een man bij me in de praktijk.

Ik had hem aangegeven in onze vorige sessie dat hij veelal leefde zonder in contact te staan met zijn gevoel. Hij kon zo prima zijn leven, leven: Werken, leuke dingen doen, genieten, lachen, huilen en toch het gevoel hebben dat hij iets miste.

Toen hij vandaag bij mij kwam spraken we hier verder over. Hij wilde weten wat dat dan was wat hij zou missen.

Ik legde hem uit dat we in ons leven vaak dingen maar ‘half’ doen. Toen ik verder wilde praten onderbrak hij me en gaf aan dingen ‘niet half’ te doen. Sterker nog hij kon zelfs twéé dingen tegelijk doen. Hij kon met zijn vrienden bellen en tegelijkertijd een mail schrijven voor zijn werk, gaf hij als voorbeeld. Hij was een druk bezet en succesvol man, hij gebruikte zijn tijd optimaal!

Door zijn opmerking kon ik beter uitleggen wat ik bedoelde. Wanneer je in contact staat met jezelf. Kun je vanuit je gevoel een diep en oprecht contact leggen met de mensen om je heen. Dit of je nu in een relatie met hen bent of hen slechts een maal zal ontmoeten.

Je kijkt, ziet, voelt en ervaart de andere persoon optimaal. Wanneer je twee dingen tegelijk doet ben je met de aandacht buiten jezelf en gericht op deze twee buiten jezelf ‘geplaatste’ taken. Hierdoor ben je niet bij jezelf en dus ook niet in diep contact met een ander.

Het gebeurt vaak dat mensen bij me komen met een gevoel van ‘is dit het nou’? Ze zoeken naar betekenis in hun leven. Soms ontbreekt er gewoon een doel, een perspectief waar mensen zich op kunnen richten, echter vaker is het dat mensen vergeten naar binnen te keren. Vergeten hun lijf te voelen. Vergeten om in contact te gaan met zichzelf. Omdat wanneer je echt in contact staat met jezelf je de wereld en de mensen om je heen veel intenser ervaart. Hierdoor wordt een zonnestraal een echte beleving, een ontluikend groen blaadje een wonder en een vlinder een schouwspel!

Hoe kom je nu in contact met jezelf? Moet je daarvoor mediteren of in retraite gaan? Nee in contact komen met jezelf is de tijd nemen om jezelf te voelen. De tijd nemen om niks te doen met je hoofd. (Ook televisie kijken is je aandacht buiten jezelf richten.)

Sommige mensen krijgen contact met hun lichaam door te gaan wandelen, anderen door te mediteren. Weer anderen doen yoga. Het maakt niet uit. Mij helpt het om af en toe diep adem te halen en stil te zitten en me bewust te worden van mijn lichaam. Gewoonweg te voelen welke delen van mijn lichaam aandacht vragen door zich te laten voelen. Door mijzelf af te vragen ‘hoe voel ik me vandaag?’.

Dat kan zijn bij het opstaan, dat kan zijn zittend op mijn stoel achter mijn bureau echter het is zeker meer dan een maal per dag… Mijn lichaam is mijn contact met deze werkelijkheid. Het is mijn voertuig om deze werkelijkheid te ervaren. Door alleen gebruik te maken van mijn hoofd, mis ik het grootste deel van de ervaring en ‘mis’ ik letterlijk iets van mijn leven en gaat het leven aan me voorbij zonder alle mogelijkheden te benutten. Zonder daadwerkelijk te voelen wat er is…

In die zin leven we in deze maatschappij maar ‘half’ we zijn met ons hoofd bij ‘de boodschappen die we nog moeten doen’, ‘de sport waar de kinderen naar toe moeten’, ‘het werk waar we ons geld mee moeten verdienen’, ‘onze mails’, ‘onze whats app’, eigenlijk zijn we met van alles bezig behalve ons lichaam.

Pas als ons lichaam protesteert wordt het lastig. Dan moeten we voelen en worden we er boos op terwijl juist ons lichaam op deze aarde ons helpt het leven ten volle te leven en te ervaren!

Vanuit dit contact met onszelf kunnen we pas echt contact maken met de mensen om ons heen. (Dus niet met in de ene hand je telefoon en vervolgens met halve aandacht een gesprek voeren). Dat bij jezelf blijven, in je eigen beleving en ervaring blijven zonder jouw of andermans ervaring te veroordelen is een kunst. Juist dan ontstaat openheid en oprecht delen. Zonder verborgen agenda’s, vanuit kwetsbaarheid en liefde.

Comments


|

bottom of page