top of page

Leven in contact met je systeem


Systemisch leven betekent dat je in verbinding gaat met het systeem waar je uit komt. Je hoeft hiervoor je ouders en je grootouders niet te ‘kennen’. Wanneer je ze wel kent kan je je systemisch verbinden. Dat betekent dat je je ongeacht of je de ouders en voorouders nu wel of niet aardig of prettig vind je met hen verbonden bent. Het gaat hierin namelijk niet om onze meningen maar om de energie die zij vertegenwoordigen.


Ik versimpel systemische stromingen vaak door energetisch te kijken. Een vader noem ik dan de pluspool en een moeder als minpool. Je hebt beide polen nodig om stroom te genereren. Jouw energie kort gezegd komt voort uit de plus en de minpool van je ouders. Het mooie is dat de manier waarop je aangesloten bent op deze voeding in situaties in je leven anders kan zijn. Zoals in de keuken stopcontacten vaak op andere plekken zitten dan in slaapkamers. Zoals je moeder er wellicht wel was om je medisch te verzorgen en je vader je wellicht kon zien waar je moeder weg keek.


Dat het verbinden met je systeem los staat van meningen en oordelen kun je zien aan de metafoor van de rivier. Wanneer je stelt dat jij een rivier bent ontvang je ‘jouw water’ van andere bronnen, andere rivieren. Jouw rivier wordt gevoed door twee rivieren, die van je vader en je moeder en hun rivier door die van je grootouders. In deze metafoor zie je dat het oordeel over de rivier (mooi, lelijk, vol stenen on glad en soepel) niet uitmaakt voor het ontvangen van het water dat naar je toe stroomt. Het water is de energie die jou bereikt via de rivier van je ouders. Uiteindelijk zie je wanneer je uitzoomt gewoonweg allerlei stromingen samenkomen die gezamenlijk jouw energetische voeding vormen!


In familieopstellingen gaan we kijken of de stroom jou vrij kan bereiken en waar de stroom jou niet of moeilijker bereikt. We kijken of er beweging mogelijk is en of er inzichten mogen komen om het systeem beter aan te sluiten op jou! wanneer jij de voeding ontvangt gaat het beter met je. Je krijgt dan de energie en de positie om tot je recht te komen. Rivieren stromen naar beneden en niet omhoog. dus wanneer je niet op je plek staat doordat je bijvoorbeeld voor een van je ouders of voor beiden bent gaan zorgen ontvang je niet de voeding die jij nodig hebt!


Op je plek staan, betekent dus de voeding krijgen die je nodig hebt.

Het is heel behulpzaam om een familieopstelling te doen. Wanneer je je bewust wordt van de kracht die huist in jouw systeem, kun je deze inzichten ook integreren in je dagelijkse leven!


Een eenvoudige oefening is trachten oordeel loos te kijken naar je systeem. Je kunt pijn of afwijzing erkennen, jezelf beschermen en daarin toch dankbaar zijn voor het feit dat je leeft. Zelfs als heb je het leven gekregen van ouders waar je niet blij mee bent. Je kunt hen dankbaar zijn voor de levensstroom. Terwijl je verder zelf zorgt voor jezelf, hoe pijnlijk dat ook kan zijn! In mijn roman ‘de onderstroom’ kun je in verhaalvorm lezen hoe je systemische inzichten kan toepassen in het dagelijkse leven!


Helende stappen kunnen daarnaast ook zijn:

  1. Anders leren kijken: de natuur kent seizoenen en een cirkelverloop. Wanneer we leren kijken naar de natuur en de beweging kunnen observeren die daarin plaats vind kun je die beweging ook herkennen in je eigen leven. door van een afstand te kijken kunnen pijnlijke problemen minder groot worden en zo kun aanleren is om van een afstand naar problemen, situaties of uitdagingen te kijken. De natuur is een plek waarin je ervaart hoe alles met elkaar is verbonden en onderdeel uitmaakt van een groter geheel.

  2. Stil je gedachten: Gedachten zijn geen feiten, al denken we daar soms anders over. Het is belangrijk om uit het hoofd en in je lichaam te treden. Je lichaam liegt niet en voelt vaak haarfijn aan hoe de lijnen lopen! Om de gronding te brengen kun je wandelen, hardlopen, zingen, trommelen of fysieke activiteiten ontplooien! Het zorgt er allemaal voor dat je steviger op je plek staat op de aarde. 

  3. Systemisch leren ervaren is ook het vergroten van je bewustzijn. Voelen dat je onderdeel uitmaakt van een groter geheel. Meditatie is hierbij behulpzaam evenals stil zijn en luisteren naar je innerlijke stem.

1 weergave

Comments


|

bottom of page