top of page

Jij Kiest

Leren Kiezen: een belangrijke stap in het trainen van je bewust zijn!

Belangrijk om te weten is dat waar je je aandacht op richt, daar is je bewustzijn en daar ligt een keuze!

Wanneer je vast zit op een vliegveld bijvoorbeeld of in een hotelkamer en je focust je op dat feit: ‘ik zit hier vast, ik kan nergens heen, dat wil ik niet, wat een ellende’. Dan zul je je automatisch erg rot voelen!

Of je merkt dat je de hele dag aan het virus denkt en je afvraagt of jij of een geliefde het zullen krijgen, ook dan wordt je niet blij! Dit helpt jou niet maar ook niemand anders is hierbij gebaat.

Het nieuws iedere vijf minuten bekijken, nu.nl uitpluizen of er al nieuwtjes zijn en steeds opnieuw de feiten delen en vergelijken met de mensen om je heen zorgt ervoor dat het virus leeft tussen mensen ook als ze niet besmet zijn. De besmetting is dan geestelijk en niet lichamelijk!

Angstig zijn maakt je kwetsbaar, overgave en vertrouwen maken je sterker.

1. Focus op wat je wel kunt doen:

Volg de richtlijnen van het RIVM. Vermijd contact met kwetsbare mensen. Doe normaal boodschappen. Kijk 1x per dag het nieuws en focus je dan op iets anders. Doe een spelletje met je gezin. Kijk naar het zonnetje buiten, hoor de vogeltjes fluiten! Zij hebben het niet de hele dag over het virus en zijn zielsgelukkig!

Het gaat er niet om te vermijden dat we het virus krijgen, maar het gaat erom ervoor te zorgen dat we het ‘gefaseerd krijgen’, zodat wanneer er zorg nodig is, het ook daadwerkelijk beschikbaar is!

Laat pogingen tot controle los, je hebt niet meer invloed dan dat!

2. Je hoeft geen controle te hebben, het gaat vanzelf voorbij!

Alles in het leven gaat voorbij. Er zijn golfbewegingen en ook deze corona golf verdwijnt vanzelf. Je hebt er geen controle over en buiten de bovengenoemde acties is er weinig wat je kunt doen. Welke veranderingen ook teweeg worden gebracht, vertrouw erop dat je de kracht hebt om te reageren als het jou zelf betreft. En tot die tijd kun je je bewustzijn richten op andere zaken!

3. Focus op wat je wel kunt doen!

Wat kan helpen is je aandacht richten op het krijgen van kalmte in je geest. Je kunt mediteren, een cursus doen, je huis schoonmaken, een goede film kijken en nog veel meer! Je kunt bewust de tijd nemen om te kijken wat deze onrust met jou en je lichaam doet. Neem rustig een moment om gewoonweg te voelen wat je voelt. Wees compleet bewust van de sensaties in je lichaam en observeer. Je hoeft verder niets te doen dan deze gevoelens te erkennen en ze er te laten zijn. Je zult merken dat er vervolgens meer rust ontstaat!

4. Kies wie je wilt zijn!

Jij kiest ieder moment en in de situaties waarin je je bevind wie je wilt zijn. Kies je ervoor om vijf potten pastasaus te kopen of kun je er wat laten staan voor een ander. Geef je kritiek op anderen, de overheid of doctoren of heb je begrip voor deze situatie waarin iedereen roeit met de riemen die we hebben.

Steun geven gaat verder dan lief zijn voor je dierbaren. Steun geven is ook begrip hebben voor maatregelen, geen kritiek geven maar meedenken, minder negativiteit en roddels in het leven brengen maar gewoonweg beseffen dat niemand het echt weet en dat we allemaal ons best doen! Er is geen goed of fout.

5. (Angst voor) verlies

Ben je bang om ziek te worden, dierbaren te verliezen of heb je al dierbaren verloren? Vrees je je baan of onderneming kwijt te raken, je geld of beleggingen kwijt te raken? Ook dan is er nog steeds hoop.

Wanneer iemand sterft maakt hij een overgang door naar een andere werkelijkheid. Vaak is het moment van sterven een keuze van de ziel. Hoe onvoorstelbaar dit ook mag zijn voor ons in deze wereld. Zij verdwijnen niet echt maar leven door in de andere wereld. (lees daarover meer in mijn boekje ‘over doodgaan en het leven erna‘)

Verliezen van je baan, onderneming of geld hóeft niet plaats te vinden, wellicht red je het toch? En zo niet dan zal er een nieuwe toekomst voor je zijn… alles in het leven gaat in golven, na een dieptepunt komt er altijd weer (de weg naar) een hoogtepunt. Heb vertrouwen!

6. Gelijkgestemd

We zitten wereldwijd in eenzelfde schuitje, in dat opzicht zijn we gelijkgestemd. Wanneer we het woord Corona zouden kunnen veranderen in liefde, dan zou de wereld direct een betere plek zijn, zoveel aandacht en energie gaat erin zitten…

Probeer niet ‘tegen’ te werken, maar ‘mee’ te werken. De situatie is nu eenmaal wat het is: Kijk niet naar hoe kan ik Corona tegengaan, maar hoe kan ik ermee omgaan. Hoe maak ik in deze onrustige tijd mijn leven zo fijn, gezellig en comfortabel mogelijk en wat kan ik doen voor anderen hierin!

Focus je op de goede dingen: saamhorigheid, zingende mensen, we kopen minder, de CO2 uitstoot is minder. Het is alsof de kosmos ons laat zien: ‘het kan wél anders’. Als het moet kan alles anders!

We hebben iets geleerd !!!

We kunnen onze bedrijven anders organiseren, we kunnen onze medewerkers vertrouwen, we kunnen elkaar helpen!

En dat is nog nooit eerder gebeurt. Dat wij als mensheid een heuse les krijgen over en van het leven: het kan anders, we kunnen thuis werken, we kunnen met minder spullen, we kunnen delen, we kunnen zingen met onze buren, we kunnen hele dagen samenzijn met ons gezin! Het kan echt!

En eerlijk is eerlijk, eigenlijk wisten we het al, we hadden alleen nog een zetje nodig om het te dóen!

Kortom jij kunt kiezen waar je je aandacht op richt! Neem je nu de tijd om als je thuis bent tijd te besteden aan je gezin, of te overdenken wat je nu eigenlijk echt wilt in het leven. Dit is een bijzondere tijd, vanuit chaos ontstaan nieuwe inzichten, groei en plezier!

Comments


|

bottom of page