top of page

Iedere dag een nieuwe kans

Iedere dag ben je iemand anders, en daarom kan je jezelf zien als iemand die iedere dag een nieuwe kans krijgt! Je kunt iedere dag beschouwen als een nieuw begin. Alsof je iedere dag een ‘nieuwe’ tweedehands jas krijgt. Als je voorganger daar goed mee om is gegaan voelt dat fijn. Als je gebruikerssporen ziet omdat de ander minder zorgvuldig met de jas is omgegaan is dat misschien jammer, of net als bij leer kan het ook wel eens mooi zijn om gebruikerssporen te zien! Hoe dan ook je kunt vanaf het moment dat je de jas krijgt er zuinig op zijn. Het beter verzorgen. De jas opnieuw invetten zodat littekens onzichtbaar worden of krasjes verdwijnen. Net zoals pijnplekken blokkades en zaken die je hebben gekwetst. Je kunt iedere dag opnieuw een nieuw verhaal leven. Je nieuwe kans is nu! Iedere dag ben je een nieuwe ik die kan kiezen hoe je wilt leven!!

Wat er ook was in het verleden. Pijn ellende, geld, armoede. Wat er nu is, is hetgeen waar je nu voor staat. Je bent uniek en gemaakt om problemen te kunnen oplossen. Wij mensen zijn super inventief en slim en handig! Jij ook! Het moment is nu om te doen in het heden wat je kunt doen.

Ben je verslaafd en wil je afkicken kun je zeggen: ik slaap nu onder een brug, maar als ik een huis heb, dan ga ik afkicken! Dat werkt niet. ‘Als dan’ is altijd uitstellen! Wanneer je iets wilt kun je er nu stapjes naar toe zetten! Niet in een keer grote stappen. Maar kleine stapjes. Dan haal je de energie van wat je wilt in je leven. Het is net als onder de douche de douche langzaam aan steeds warmer zetten. Niet in een keer de hitte, maar in stapjes! Dan kan je lichaam het verdragen! Lees verder over kleine stapjes!

Ik sprak onlangs Maria. Zij had veel last van haar gedachten. Als een op hol geslagen machine produceerde haar brein allerlei gedachten en wat me opviel was dat haar gedachten vooral het verleden en de toekomst besloegen. Maria is niet de enige hierin. Helaas voor Maria geloofde ze haar gedachten intens!! Ze baalde en voelde zich verdrietig want ze had haar huis verkocht. Maar -zo vond ze nu, te vroeg. Als ze even had gewacht had ze er meer dan 15.000 euro meer voor kunnen krijgen. Ze had er last van en kreeg er een knoop van in haar maag. Ook maakte ze zich zorgen over de toekomst. Had ze wel de juiste school gekozen voor haar zoon? Moest ze wel of niet veranderen van baan? Had ze er goed aan gedaan om te verhuizen? Al haar keuzes trok ze in twijfel. Ook plaatste ze  haar macht buiten zichzelf! Ze zei: ‘Mijn moeder maakt het me moeilijk. Ze wil niet dat ik…’ ‘Door hem moest ik liegen. Doordat ik geen huis had moest ik wel liegen op mijn inschrijfformulier. Ik kon niet anders!’ En ook; ‘Als zij niet zo lelijk had gedaan had ik die rechtszaak nooit aangespannen.’ Maria sprak alsof ze geen keuze had. Opvallend in ons gesprek was dus ook dat Maria volledig in paniek kon raken door haar gedachten. Er was niet iets in het hier en nu wat haar aanviel. (In mijn praktijk wonen geen beren of tijgers die je kunnen verscheuren) Ze had een lekker bakkie thee, warme voeten en toch huilde ze en hyperventileerde ze! Tijdens ons gesprek zetten we een aantal zaken op een rij:

  1. Je leeft niet gisteren maar vandaag. Gisteren bestaat niet meer en je kunt de keuzes van gisteren niet ongedaan maken. Je kunt wel de gevolgen zien en daarmee om leren gaan

  2. Je beslist zelf wie je wilt zijn door hoe je omgaat met de dingen, situaties en mensen in je leven. Anderen besluiten niet wie je moet zijn en wat je moet doen. Jij bepaalt! (Ik ga nu uit van de vrije mens, mensen in gevangenschap hebben minder vrijheden maar ook voor hen geldt dat niemand kan bepalen wat je denkt, of hoe je je voelt)

  3. Je leeft ook niet morgen, morgen bestaat nog niet. Je kunt niet nu de televisie aanzetten in ‘morgen’. Je kunt niet nu alvast je kind uit bed halen ‘morgen’. Je kunt wel nu iets met je kind doen en plannen maken voor morgen. Toch kun je alleen in het nu iets werkelijk doen. Eigenlijk ben je ‘gevangen’in het nu. En onze gedachten maken ons wijs dat we eruit kunnen vliegen.

  4. We vliegen met ons bewustzijn uit ons lichaam wanneer we onze gedachten volgen. Alsof we een spiraal in duiken met onze aandacht. Ik zie ons bewustzijn als een zaklamp en wij volgen onze vaak ongemerkt / onbewust gedachten met deze zaklamp. Alsof we willoos zijn.

  5. We kunnen onze wil gebruiken om onze gedachten te sturen om problemen op te lossen. We hoeven onze gedachten niet te volgen als een soort willoos wezen met een zaklamp op ons hoofd! (Geloof me dat ziet er best gek uit!)

Belangrijk voor Maria is dat zij leert leven met haar keuzes. En verantwoordelijkheid leert nemen voor haar eigen leven. Ze voelde zich klein. Haar eigenwaarde en zelfvertrouwen was beschadigt geraakt en ze wilde het liefst van anderen horen wat zij moest doen en wanneer ze wat moest doen! Belangrijk was te leren voelen wie zij zelf is, en wat zij zelf wil!  .

Kijken waar ben ik nu, wat ervaar ik nu. Waar heb ik nu invloed op?

Wanneer je een auto ongeluk krijgt en je verliest je beide benen. Kun je verdriet ervaren en rouwen. En na de rouw ontstaat er acceptatie. Dit is nu wat het is. Ik heb geen benen meer en moet dus in het hier en nu zonder benen verder leven. Wanneer ik blijf nadenken over: was ik maar niet in de auto gestapt. Hoe fijn was het om te kunnen lopen! Ervaar ik steeds opnieuw het verdriet en leef ik vanuit mijn verleden. Wanneer ik denk aan de toekomst, hoe moet het zonder benen. Niemand wil mij zonder benen. Denk ik na over de toekomst (die dus helemaal niet bestaat, maar wordt ingevuld door mijn gedachten). Wanneer ik hier zit in de kamer zonder die benen. En ik heb te eten en te drinken. Los van de toekomst en los van het verleden dan is er rust. Dit is dan wat er is. Voor Maria is het bewust worden van (de invloed van) haar gedachten een belangrijke stap. Vervolgens is het  leren aanpassen van haar gedachten de volgende! Tegelijkertijd kan zij in een ontwikkeling gaan staan waarbij zij leert zichzelf te waarderen. Zelfvertrouwen op te bouwen en zichzelf niet te veroordelen of af te vallen. Maar zichzelf te steunen en liefde te geven. Die liefde heeft zij nodig om te kunnen groeien! Want ook Maria kan zichzelf iedere dag opnieuw uitvinden en zichzelf een kans geven om anders met haar problemen om te gaan!

Comments


|

bottom of page