top of page

Emoties willen stromen

Heel vaak kom ik in mijn werk vragen tegen over hoe dingen op te lossen? Hoe ergens vanaf te komen. Hoe de pijn te overwinnen? Hoe dat wat zo lastig is, niet meer te hoeven voelen!

Steeds vaker worden mijn antwoorden korter en directer. Vroeger gaf ik een hele uitleg. Soms antwoord ik nu alleen nog maar ‘niet’.

Je kunt iets wat er is niet buitensluiten, uitsluiten, ontkennen, wegstoppen, negeren, overschreeuwen, oplossen, teniet doen, ongeldig verklaren, wegschreeuwen, stom vinden, afwijzen of wat dan ook.

Je kunt het proberen. Alleen kost dat enorm veel energie en uiteindelijk als je er goed naar kijkt ben je er mee in strijd. Dat kost veel energie en de verbinding met datgene waar je ‘vanaf wilt’ wordt door deze worsteling eigenlijk sterker en meer verstrikt met jouw energie.

Wanneer je arm pijn doet zeg je ook niet, ik heb pijn in mijn arm, hij moet eraf! Nee je zegt: ik heb pijn, wat zou er zijn? Je onderzoekt je arm, houdt hem vast, probeert verschillende posities uit etc. Kortom, je erkent de pijn, onderzoekt het en probeert een ‘comfortabele houding’ te vinden om ermee om te gaan. Uiteindelijk kun je dingen ondernemen om de pijn te laten zakken maar die eerste drie stappen zijn enorm belangrijk en worden bij emotionele pijn vaak overgeslagen.

Want hoe komen we ervan af?

Pijn vermijden we sowieso van nature, en logisch ook. Wanneer je je hand op een hete kachel legt is het van groot belang om hem er direct af te trekken. Een snelle reactie om pijn te vermijden is dus instinctief en noodzakelijk op het fysieke vlak.

Bij emotionele pijn is er iets anders aan de hand. Emoties zijn energie in beweging. Het is geen vaste materie en dus is de oplossing niet fysiek vermijden van het pijn veroorzakende ‘ding’.

Dat heeft geen zin. Deze pijn bestaat immers niet fysiek. Het bestaat emotioneel en mentaal. Vermijding stagneert de energie. Het zet vast en net als stilstaand water gaat stilstaande energie ‘stinken’ het blokkeert je energie. Je stroomt niet meer lekker door en ervaart blokkades. Emotionele blokkades kunnen zichtbaar worden als negatieve gevoelens, angsten, depressie, geblokkeerd en gefrustreerd voelen etc.

Emotionele energie wil eigenlijk maar een ding en dat is stromen. Wanneer je in staat bent je emoties te laten zijn, te onderzoeken en te ervaren kunnen ze door je heen stromen en verdwijnen zonder schade aan te richten. Wanneer je ze onderdrukt of vastzet kun je er juist meer last van krijgen.

De instinctieve beweging van ‘vermijden’ werkt op emotioneel niveau dus averechts.

Ergens vanaf komen is wat mij betreft geen optie. Wel is het een uitnodiging om te onderzoeken; Wat wil het zeggen, waar wijst het je op, kun je het (nu wel) dragen? Wat heb je nodig? Dat zijn goede vragen in dit verband.

Hoe help je jezelf het ‘aan te kunnen’ dat een pijnlijke emotie door je heen stroomt en hoe oefen je deze vaardigheid zodat je het kunt leren ‘doorvoelen’.

Dus hoe leer je blokkades te voorkomen en te laten zijn wat er is, zodat je vrijer wordt en blijft van blokkades. Dat is dus aanwezig zijn in dat moment, voelen wat er is, onderzoekend zijn en er met liefde en compassie op reageren!

1 weergave

Comments


|

bottom of page