top of page

De vriendschap sluit niet meer aan

Sanne: ‘De vriendschap voelt niet meer passend, het is ongemakkelijk, het stroomt niet meer zo. Wanneer we samen praten mis ik aansluiting. We gaan al 15 jaar terug samen en ze is er voor me geweest en ik voor haar. Ik heb mijzelf voor mijn gevoel ontwikkelt, praat met mijn coach en ik merk dat ik een andere verbinding zoek. Ik voel mijzelf schuldig dat ik soms gewoon geen zin heb om af te spreken. Wat moet ik doen?’

Vriendschap is een klik en een verbinding die je aangaat. Je zit ‘op één golflengte’. Deze golflengte is veranderlijk en gedurende je leven maak je daar een ontwikkeling in door. Je ‘golflengte’ kan veranderen door jezelf te ontwikkelen, door levenservaringen en de inzichten die je daarin opdoet. In een vriendschap kan de frequentie ook veranderen. De vriendschap kan zich verdiepen (waarbij de trilling zich verhoogd) wanneer er vertrouwen is en je persoonlijke dingen deelt. Je trilling kan ook fluctueren waardoor je jezelf meer of minder aangetrokken tot iemand voelt. Bijvoorbeeld wanneer de inhoud van je leven veranderd. Je krijgt bijvoorbeeld kinderen en je vriendin niet (of andersom). Een van jullie gaat scheiden en de ander niet. Je maakt verschillende dingen mee en hierdoor stroomt de energie moeizamer over en weer. De gemeenschappelijke ervaringen dragen normaal de uitwisseling van energie. En wanneer die gemeenschappelijkheid wegvalt is het in sommige vriendschappen lastiger om de energie te laten stromen.

Soms heb je echter een diepe klik ondanks dat jullie levens niet overeenkomen en is iets ‘gewoon goed’. Er is dan een ander medium, een andere band waarlangs de energie kan stromen. Gemeenschappelijke ervaringen zijn dan minder nodig. Een dergelijke band is een energetische connectie die je kunt vergelijken met een kabel, of een rioolbuis. Door deze kabel of door de rioolbuis wordt energie overgebracht en energie is gewoonweg een veld met informatie. Emoties zetten dergelijke velden in beweging. Vandaar dat het woord emotie/ emovere betekent: energie in beweging!

Energie wordt dus overgebracht middels gemeenschappelijkheid, bij gezamenlijke ervaringen (zoals beiden kinderen krijgen, beiden gaan scheiden), of middels banden waarlangs energie wordt overgebracht. Deze banden kunnen van hart tot hart lopen (zoals je vaker ziet in partnerrelaties) maar ook van hoofd naar hoofd (mentale of intellectuele klik) of andere plekken op het lijf.

Wanneer je hierin wat dieper inzoomt kun je zien dat mensen met een dieper contact, (bijvoorbeeld een vriendschap die wellicht in een andere dimensie ook bestaat) minder gemeenschappelijke ervaringen nodig hebben. Het maakt dan niet uit wie er vrijgezel is, of wie wel of geen kinderen heeft. De klik is er en het past. Een vriendschap in opbouw heeft vaak meer behoefte aan gemeenschappelijke ervaringen waarlangs zich eerst een energetische band kan ontstaan en zich vervolgens kan verdiepen.

Hoe kan het dan veranderen?

Het kan zijn dat je zelf veranderd. Je ontwikkelt je. Je vindt andere onderwerpen belangrijk. Je stemt je af op andere dingen. Zoals Louisa: ‘Mijn vriendin had de neiging om over andere mensen te praten en vroeger deed ik met haar mee. We becommentarieerden op die manier onze omgeving. We vonden wat van hen. Ik wil dat niet meer. Het voelt nu pijnlijk en naar. En wanneer mijn vriendin net als vroeger eens wil ‘roddelen’ met mij, dan hou ik de boot af. Ik merk dat we daardoor minder een klik hebben. Ik vind het jammer maar wil me niet meer op die manier verbinden!’ In het voorbeeld van Louisa zie je dat zij zich bewust is geworden van het feit dat ze niet meer over andere mensen wil praten. Zij ervaart het als pijnlijk en naar.

Louisa voelt (wellicht onbewust) dat wanneer je oordeelt of roddelt over andere mensen je je trilling verlaagd. Louisa is in een stadium waarin dat ‘verlagen’ van haar energie niet meer fijn voelt. Ze wil niet meer afschakelen. Haar vriendin heeft een andere ervaring. Dart maakt haar niet meer of minder, wel is zij anders ontwikkelt en heeft zij een ander trillingsniveau. Er ontstaat dan een emotie die afstoot. Bijvoorbeeld afkeer, of tegenzin. Zoals in het voorbeeld van Sanne. Dat ze tegenzin ervaart om af te spreken met haar vriendin die ze al 15 jaar kent! De emotionele energie zegt dan: ‘deze persoon, in deze staat van bewustzijn past op dit moment niet bij me.’ Dat kan gewoon zonder oordeel een feit zijn voor dat specifieke moment. De ander of jij zijn niet meer of minder, het past gewoonweg (tijdelijk?) niet. Het kan ook betekenen dat een uur, een dag, een week, een maand, of een jaar later deze persoon weer wel passend voelt. We gaan van momentopname naar momentopname.

Je ziet dat een vriendschap iemand brengt die een tijdje of je gehele leven met je meeloopt. Een vriendschap groeit met je mee of stagneert. Het past als een handschoen, het past deels of helemaal niet (meer). Dit alles heeft met trilling te maken. Jouw trilling en die van de ander komen (geheel of gedeeltelijk) met elkaar overeen en dat kan fantastisch voelen. En soms passen de trillingen (nu) niet meer zo goed. Dit kan een tijdelijke situatie zijn en worden beïnvloed door omstandigheden. Maar het kan ook zijn dat je uit elkaar groeit en jullie gewoonweg niet meer goed bij elkaar passen!

Dit hoeft niet erg te zijn, al is het een verlies en bij verlies hoort rouw. Rouw doet pijn omdat iets losgelaten wordt wat je graag in je leven had. Zelf nu het van vorm veranderd is kan het pijn doen om de vriendschap los te laten.

Het ‘houden van’ hoeft niet te stoppen bij het stoppen van het contact. Erkennen wat er is zelfs als het niet meer past, is een beweging. En leven is een en al beweging!

Een vriendschap kan ook blijven. Verschillen in trillingsfrequenties brengen dynamiek en uitwisseling. Soms kun je er juist samen over praten. In een vriendschap doe je niet altijd wat de ander leuk vind of zou willen. En een goede vriendschap kan dit incasseren. Wanneer je in staat bent te zeggen dat iedereen wel eens een vervelende bui heeft, of iets doet wat jou afstoot, maar dat dit niet betekent dat deze persoon vervelend of afstotend ís. Dan ben je al een heel eind. Het is belangrijk de ander niet te willen veranderen. Wanneer je elkaars keuzes kan respecteren zonder jouw manier af te dwingen, de ander in zijn of haar waarde kan laten… dan bouw je aan een (h)echte vriendschap.

1 weergave

Comments


|

bottom of page