top of page

De relatie als spiegel

Een relatie is als een spiegel van jezelf. De relatie met een ander persoon geeft je een opdracht om te zien wat er voor jouw ogen verborgen is gebleven tot dan aan toe. Dit gaat op voor alle relaties. Niet alleen de relatie met een partner.

De collega op je werk waar je zo goed mee kunt praten. Of de chef die je afkeer bezorgd, de buurvrouw, je kind en natuurlijk ook je partner, allen brengen zij boodschappen over jezelf. Je hoeft alleen maar te luisteren…

Het is als een wereld toneel die alleen voor Jou geschapen is! Voor jou alleen om jou heen gebouwd is en vol zit met informatie en lessen over jouzelf!

Wat is dit voor narcistisch wereldbeeld zul je wellicht denken? Nou dit is jouw leven, jouw levensreis en alles en iedereen draagt daar aan bij. Goedschiks en kwaadschiks…

Zo ook de relaties in je leven! Wat een relatie je wil vertellen kun je onder meer terugzien in hetgeen je in iemand aantrekt of afstoot.

Wanneer je op iemand reageert wordt je in een verborgen eigenschap van jezelf getrokken of voel je je aangetrokken tot de gelijkgestemde eigenschap die de ander bezit. Het zijn dus twee kanten die het ‘toneel van het’ leven je biedt.

Enerzijds de mensen en relaties die je ergeren, irriteren, waar je afkerig van bent, boos door wordt. De mensen op dat toneel spelen hun rol geweldig en spiegelen de delen in jouzelf die jij niet wil zien en die er niet mogen zijn!

Die arrogante kwal op je werk symboliseert jouw onderdrukking van jouw zelfverzekerde arrogante deel-zelf. Want JIJ mag zo NIMMER zijn of worden van jezelf.(Aldus jou bescheiden ik. )

Die stomme vrouw waar je je zo aan ergert, die loopt te pronken met haar ‘nepborsten’ symboliseert wellicht jouw onderdrukte sensuele en seksuele kant, of jouw onzekerheid over je eigen lijf.

De egoïstische vriendin die maar op vakantie blijft gaan, ‘ongehoord’ veel vrij neemt of zich te pas en te onpas ziek meldt symboliseert het deel in jou wat vrij wil zijn, wil doen wat hij wil en wat eigenlijk ook wel eens gewoon simpelweg aan zichzelf wil denken!

Al deze ergernissen -je hebt er vast veel meer- zeggen iets over jouzelf!

Ja echt waar. Het zegt iets over je overtuigingen:

  1. Hoe moet ik zijn

  2.  Hoe mag ik vooral niet zijn

En wat je wel mag zijn zie je het liefst terug in de mensen om je heen. Laat ik er enkele noemen:

  1. Die belangstellende buurvrouw die altijd spontaan en vriendelijk is voor iedereen. Die mag je graag!

  2. Die grappige vriendin die eigenlijk onzeker is maar zichzelf op de hak neemt waardoor je jezelf ongegeneerd kunt herkennen in haar en toch ook er samen om kunt lachen!

  3. Die slimme collega die jouw serieus neemt en je vraagt naar je mening.

  4. Die hard werkende collega waar je op kunt bouwen

  5. De nooit klagende oudere vrouw die ondanks haar handicap zich van supermarkt naar supermarkt sleept…

DIE mensen vind je aardig. Die mensen passen bij de delen van jou die je graag ziet.

Mooi hoe deze mensen jou iets te vertellen hebben over jezelf!

Foute mannen

Onlangs kwam er en mevrouw bij mij die viel op ‘foute’ mannen. ‘Op zichzelf gerichte klootzakken’ noemde zij ze achteraf. Deze vrouw viel mogelijk op deze mannen omdat zij haar iets kwamen brengen. Geen liefde inderdaad, wel een wijze levensles. Deze vrouw was een gever, zorgde slecht voor zichzelf. Stelde weinig grenzen en vond het vreselijk wanneer mensen haar als egoïstisch zouden zien… de mannen waar zij op viel, waren op zichzelf gericht, assertief, kozen voor zichzelf, gaven niet of nauwelijks aan anderen en zorgden uitstekend voor zichzelf ook als dit ten koste ging van de behoeften van anderen.

Wat zie je hier gebeuren? Juist. Deze mevrouw viel op mannen die kanten representeerden die zij van zichzelf niet mocht hebben.

De oplossing?

In contact komen met juist die (egoïstische) kanten van zichzelf! Deze kanten in balans brengen met de onzelfzuchtige, zachtaardige wel geaccepteerde delen.

Wanneer zij zelf meer in balans zou zijn, dus naast voor anderen ook voor zichzelf zou leren zorgen, zou ze gaan merken dat andere mannen voor haar aantrekkelijker zouden worden.

De foute mannen zouden hun aantrekkingskracht verliezen. Omdat zij zelf meer in balans zou zijn heeft ze hen niet meer nodig om haar te spiegelen.

Ontdek meer!

Zo kun je ook de mensen in je leven aan wie je je ergert of juist de mensen die je aantrekken onderzoeken op hun eigenschappen. het vertelt je heel veel over jezelf en kan je helpen op je levensreis!

2 weergaven

Comments


|

bottom of page