top of page

Bewustwording over geld

Terwijl ik de titel lees moet ik in mijzelf een beetje lachen. Waarom ga ik iets zeggen over geld? Ik heb er zóóó geen verstand van. Toch doe ik een poging! Er is namelijk iets wat mijn intuïtie hier over zegt!

Het zit zo: ik ben vrij positief ingesteld en bezie nieuwe ontwikkelingen vaak optimistisch. Echter over het invoeren van digitaal geld en het afschaffen van contant geld wordt ik altijd een beetje opstandig. (Lees, mijn onderbuik protesteert en mijn hoofd wordt baldadig. Een stem in mijn hoofd zegt “nee”)

Ik vind betalen met mijn bankpasje reuze handig. Het kan altijd en overal (als ik tenminste voldoende saldo heb!) Vandaag maakte ik dan ook via mijn (RABO)bankrekening een bedrag van €4,15 over naar mijn andere rekening. Daaronder stond dat deze transactie in werkelijkheid € 4,27 was. Ik keek ernaar en bedacht mij plotseling ‘Dat is best een groot verschil! Dat zijn wel veel kosten voor deze simpele transactie!’ Een simpele rekensom bracht mij op bijna 3% aan kosten (0.0289% om precies te zijn). Ik had er nog niet eerder zo specifiek bij stil gestaan. Zoals jullie weten ben ik een gevoelsmens en doe ik dingen op gevoel.

Ondanks dat ik zo’n bankpas handig vind, ben ik niet zo’n “pinner”, ik betaal -intuïtief- liever contant. Ik vind het leuk om met contant geld te betalen, en mijn kinderen te leren rekenen en omgaan met geld door ze zelf te leren afrekenen bij winkels etc. Ik besefte ineens dat mijn intuïtie mij veel meer probeerde te vertellen dan dat ik mij bewust was.

HET betalen via de bank VOELT NIET GOED

Wat voelt er niet goed? Dat er zoveel geld wordt berekent voor het verplaatsen van mijn eigen geld! Het voelt niet goed! Mijn intuïtie zegt: Er klopt iets niet.

Er is momenteel ook sprake van het invoeren van een digitale munt en het daarbij afschaffen van contant geld. Daarvan zegt mijn intuïtie: die klopt helemaal niet…! Mijn verstand vult dat nu ineens aan met het inzicht: Dat betekent dat er nog meer kosten in rekening kunnen worden gebracht, alleen dan heb ik geen andere keuze meer dan er gebruik van te maken! Dat betekent meer afhankelijkheid van computers, banken etc.

Ik ben VOORstander van keuzevrijheid. Dus CASH geld zou in omloop moeten blijven zodat wij mensen altijd de keuze hebben over hoe wij betalen. Zodat we invloed blijven hebben op de kosten. Ik wil graag zelf bepalen hoe ik betaal en waarmee. Lekker zelf kiezen, hoe leuk is dat! Dat voelt VRIJ!

En ik ben graag VRIJ! Vrij om te zijn wie ik wil zijn, vrij om te bepalen hoe ik betaal en vrij om te denken wat ik denk! Heerlijk toch!

Een nadenkertje… (niet zelf bedacht, dus mocht te bedenker hiervan zijn eigen naam erbij willen hebben, let me know!)

Wees ook bewust en ga weer meer contant betalen:

Waarom we overal met contant geld zouden moeten betalen in plaats van met een bankpas?

– Ik heb een biljet van € 50 in mijn zak en ga ermee naar een restaurant en betaal hier mijn diner mee.

– De restauranteigenaar gebruikt deze € 50 om zijn rekening bij de wasserette te betalen.

– De wasserette eigenaar rekent hiermee zijn knipbeurt af bij zijn kapper.

– De kapper gebruikt deze € 50 om af te rekenen in de supermarkt.

Na een onbeperkt aantal betalingen blijft de waarde van mijn € 50 biljet nog steeds hetzelfde, wat betekent dat het zijn doel heeft vervuld voor iedereen die het als betaalmiddel heeft gebruikt en de bank heeft geen werk of bemoeienis bij elk uitgevoerde contante betalingstransactie.

MAAR WAT

– ALS ik nu naar een restaurant ga en digitaal betaal met mijn bankpas,

– de kosten voor mijn digitale betaling die bij de restauranthouder in rekening worden gebracht inclusief transactiekosten in percentages is gemiddeld 3 % wat dan neerkomt op € 1,50 voor de eerste betaling.

(Dit betekent dat elke volgende BANK-betalingstransactie ook die 3% in rekening wordt gebracht!)

– dezelfde kosten worden doorgevoerd als de restauranteigenaar zijn rekening bij de wasserette digitaal betaald,

– de betalingen van de wasserette eigenaar bij de kapper,

– zo ook de volgende betalingen, etc…..

Daarom zal na de eerste 36 transacties van deze € 50 slechts € 16,20 overblijven en het het overige à € 33.80 is eigendom geworden van de bank … dankzij alle digitale transacties en vergoedingen!

Daarnaast zijn de kosten voor een betaalpas bij bijvoorbeeld de Rabobank € 2.95 per maand dus na een maand gespaard te hebben is je € 50 nog maar € 16.20 – 2.95 = 13.25 waard!

eg is weg, je kunt het maar één keer uitgeven.

GA OVER OP CONTANT!

lees in mijn volgende BLOG nog iets over geld…

5 weergaven

Comments


|

bottom of page